"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"
Documenten
Competitie Tuigen Onder het zadel 2025
Reglement Auto Joure XL-Competitie ‘Tuigen onder het zadel’
Doelstelling
Door middel van deze competitie wordt het creëren van vernieuwing in de tuigpaardensport Fries ras beoogd, ten behoeve van publiek, rijders en wedstrijdorganisatoren. Tevens wordt met deze rijders als doelgroep getracht de doorstroming naar de aangespannen sport op de langere termijn te bevorderen.
Reglement & beoordeling
Algemeen
Er zal gereden worden onder het op dat moment geldende SAS algemene reglement en wedstrijdreglement.
Eenvoudig door te starten geven de deelnemers aan, op de hoogte te zijn van – en in te stemmen met – de SAS-reglementering en met de bepalingen van dit bijzondere reglement en deze te zullen respecteren.
De beoordeling geschiedt overeenkomstig de inhoud van het SAS-disciplinereglement (wijze van beoordelen).
Elke ruiter of amazone dient een paard te gebruiken die reeds in het bezit is van een SAS-startpas. De berijder dient lid te zijn van Vereniging Het Friese Tuigpaard, maar hoeft geen rijvaardigheidstest af te leggen.
Het deelnemende paard dient geregistreerd te zijn in één van de registers van het Koninklijk Friesch Paardenstamboek (KFPS) of in één van de registers van een door het KFPS volwaardig erkend dochterstamboek.
Een ruiter/amazone mag deelnemen vanaf het jaar waarin hij/zij 16 jaar wordt.
Er worden in de rubrieken onder het zadel geen winstpunten toegekend, ook al wordt een paard voor het eerst uitgebracht.
Opgave voor deelname aan een competitiewedstrijd kan uitsluitend via de website van Vereniging Het Friese Tuigpaard.
Per rubriek wordt een maximum van vijftien deelnemers gehanteerd. Bij minder dan drie zal de competitierubriek niet doorgaan. Bij een opgave van meer dan vijftien deelnemers komt men op de wachtlijst. Indien een ruiter/amazone op de wachtlijst staat en hierdoor niet mee kan doen aan de wedstrijd krijgt de combinatie 1 punt toegekend. Indien een ruiter/amazone wegens materiaalpech een wedstrijd niet (volledig) kan uitrijden dan zal de ruiter/amazone 1 punt toegekend krijgen. De wedstrijd telt dan nog wel mee voor de einduitslag.
De prijzenschaal voor de competitierubrieken staat de wedstrijdorganiserende vereniging vrij. Advies aan de organisatie is een prijzenschaal welke tenminste gelijkwaardig aan die voor een limietklasse rubriek van de categorie waarin wordt gereden.
Kledingvoorschriften en harnachement
Ruiters/amazones dragen een witte of lichtgekleurde rijbroek, witte of lichtgekleurde blouse/overhemd en een rijjasje (kleur is vrij).
Er wordt gereden met een wit zadeldekje. Een andere zadeldekkleur afgestemd op de gehele combinatie is toegestaan.
Het dragen van een veiligheidshoofddeksel dat voldoet aan de norm die geldt voor de paardensport (EN1384) geldt, is verplicht.
Het rijden met jodhpurs en chaps in plaats van rijlaarzen is toegestaan, mits de chaps van hoge modellen zijn zonder franjes en het een verzorgd geheel betreft.
Het dragen van witte of lichtgekleurde handschoenen is verplicht.
Vanuit het wedstrijdsecretariaat of de wedstrijdgevende organisatie worden de combinaties voorzien van een nummer.
Er mag een dressuurzweep worden gebruikt met een maximale lengte van 1,20 meter.
Er mag, tenzij in het vraagprogramma anders is aangegeven, een hoofdstel met oogkleppen worden gebruikt maar ook een trenshoofdstel zonder oogkleppen, met africhtingsneusriem, rechte neusriem, Mexicaanse neusriem, een zgn. gecombineerde neusriem of een zgn. gecombineerde keel/neusriem voorzien van een enkele trens is toegestaan. Een stang- en trenshoofdstel is niet toegestaan. Het hoofdstel is ofwel conform de aangespannen sport ofwel conform de dressuursport en geen mix. Voor toegestane bitten wordt verwezen naar het SAS-reglement toegestane bitten.
Het paard dient te zijn opgetoomd met een goed passend en in behoorlijke staat van onderhoud verkerend Engels, of hierop lijkend, (dressuur)zadel. Het rijden met een westernzadel is niet toegestaan. Het zadel moet voorzien zijn van ruime beugels. Vanwege veiligheidsredenen mogen de stijgbeugelriemen en/of de stijgbeugels niet aan de singel worden vastgemaakt.
Er zijn behalve het gebruik van sporen en verzwaard beslag geen andere hulpmiddelen toegestaan.
Bandages om de benen van het paard zijn niet toegestaan.
Opzet
Een deelnemer mag met verschillende paarden aan de competitie deelnemen. De punten worden geregistreerd op naam van de ruiter/amazone.
Aan de finale mag uitsluitend worden deelgenomen met een paard waarmee de betreffende rijder/amazone gedurende het lopende seizoen aan tenminste één van de competitiewedstrijden heeft deelgenomen.
Er zullen minimaal 4 wedstrijden en een afzonderlijke finalewedstrijd worden verreden. De competitiewedstrijden zullen – onder het voorbehoud van wijzigingen – worden verreden in:
No.
Datum
Locatie
Bijzonderheden
1
03 mei 2025
CH Lunteren
2
15 juni 2025
CH Diever
3
05 juli 2025
Hynstedei Wijnjewâld
4
2 augustus 2025
Harich (CH Rijs)
5
16 augustus 2025
Harich (fokdag It Fryske Hynder)
6
23 augustus 2025
CH Blauwhuis
7
08 september 2025
Topgazon stratenconcours Rolde
FINALE
Puntentelling
25. De puntentelling voor de competitie geschiedt als volgt:
Plaatsing
Competitiepunten
Finalepunten
1e
10
20
2e
9
18
3e
8
16
4e
7
14
5e
6
12
6e
5
10
7e
4
8
8e
3
6
9e
2
-
10e e.v.
1
-
Finale en eindklassement
Startgerechtigd in de finale zijn de 10 hoogstgeplaatste ruiters of amazones van de competitie.
Voorafgaand aan de finale dienen deelnemende ruiters/amazones in de competitie aan tenminste 60% van de tot dan toe uitgeschreven competitierubrieken te hebben deelgenomen. Indien twee of meer deelnemers met een gelijk aantal punten op de laatste plaats die nog recht geeft op deelname aan de finale zijn geëindigd, dan is het totaalaantal behaalde punten van de eerste twee competitiewedstrijden waaraan door de betreffende ruiter/amazone heeft deelgenomen doorslaggevend. Is ook dat aantal punten gelijk dan gelden de plaatsingspunten voor de eerste wedstrijd waaraan door de ruiter heeft deelgenomen.
Om in aanmerking te komen voor een plaats in de einduitslag is deelname aan de finalewedstrijd verplicht.
Mochten er zich minder dan 10 deelnemers voor de finale kwalificeren of mocht een voor de finale gekwalificeerde deelnemer zich terugtrekken, dan kan het aantal tot een totaal van 10 worden aangevuld. Hiervoor komen vervolgens die ruiters/amazones in aanmerking die het hoogste aantal punten in de tussenstand hebben behaald. Deze deelnemers mogen dan weliswaar aan de finalewedstrijd deelnemen, maar zij verdienen daar géén punten voor de eindstand in de competitie en komen dus niet in de einduitslag voor.
Voor de berekening van het eindresultaat van de competitie zal de uitslag van de finale worden ‘geschoond’; dat wil zeggen dat de punten voor de finale worden toegekend, terwijl daarbij de plaatsing van de deelnemers die –overeenkomstig het hierboven in sub.29 bepaalde– geen recht hebben op plaatsingspunten, buiten beschouwing zal worden gelaten.
Voor de einduitslag tellen de beste 60% van de verreden wedstrijden + de finalewedstrijd.
De winnaar van de competitie is diegene die het hoogst aantal punten heeft behaald, berekend over de competitiewedstrijden en de finale. Hierbij geldt dat de beste 60% van de resultaten uit de competitie en de plaatsing in de finale tellen voor de vaststelling van het eindklassement van de competitie. Neemt een ruiter/amazone deel aan meer dan 60% van de selectiewedstrijden, dan worden alleen de resultaten van de beste 60% van de wedstrijden in aanmerking genomen voor selectie voor deelname aan de finale.
Indien er deelnemers zijn die in het eindklassement van de competitie een gelijk aantal punten hebben is de plaatsing in de finale doorslaggevend voor hun onderlinge plaatsing.
Slotbepalingen
De organisatie, officials, medewerkers dragen geen enkele verantwoordelijkheid voor schade en/of ongevallen. Eenieder die aanwezig is en/of deelneemt aan de rubrieken “tuigen onder het zadel” zijn of rijden voor eigen risico.
De eventuele kosten van arts, dierenarts of hoefsmid zijn voor rekening van de opdrachtgever/deelnemer.
Het bestuur van Vereniging Het Friese Tuigpaard behoudt zich het recht voor om dit reglement – in het geval van onvoorziene omstandigheden en/of bij constatering van een omissie – tussentijds te wijzigingen en/of aan te vullen in het belang van ‘fair play’, zulks in overleg met de SAS c.q. met diens vertegenwoordiger ter plaatse tijdens de betreffende wedstrijd, die tot deze competitie behoort.
In alle gevallen waarin de bepalingen van dit reglement en/of van het algemeen & disciplinereglement van de SAS niet voorzien, dan wel in alle gevallen waarin er geen eenduidigheid bestaat omtrent de uitleg van een bepaling, of wanneer de dichtst bijkomende uitleg van de van toepassing zijnde regel – naar de opvatting van het VFT-bestuur en/of naar de opvatting van de SAS c.q. diens afgevaardigde tijdens een competitiewedstrijd – zou resulteren in een overduidelijke onrechtvaardigheid beslist het bestuur van VFT.