"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Willem Eppinga overleden


Op 13 oktober 2020 overleed ons markante lid Willem Eppinga uit Sondel. Eppinga mocht 77 jaar worden. Binnen Vereniging Het Friese Tuigpaard genoot Eppinga vooral veel bekendheid als fervent liefhebber van het ringsteken. Samen met dochter Anthonia slaagde hij er met enige reglemaat in eerste prijzen in de wacht te slepen. Soms ging dat ook gepaard met mooie gouden of zilveren zwepen. Bij winst van een wedstrijd op welke locatie dan ook kon de plaatselijke predikant in diens kerk op de eerstvolgende zondag steevast rekenen op de komst van Eppinga! Ook dochter Willemke of kleindochter Anne-Rikst reden wel eens met Willem Eppinga mee op de prachtig beschilderde sjees van de familie. Zoon Hendrik won met deze sjees menigmaal kampioenschappen met vooral merrie Ytsjen.
Willem Eppinga woonde in Sondel en was als klein jongetje al een verzamelaar van divers materiaal. Met name zaken aangaande het boerenleven hadden zijn interesse maar ook bijbels. Zijn verzameling groeide in de loop der jaren en in 2011 realiseerde hij zijn droom door het openen van een heus museum. Het Gaasterlands streekmuseum ademt een en al boerenleven, met werktuigen van begin vorige eeuw tot het heden. Eppinga kon er uren over vertellen. Komend in zijn museum kon men altijd rekenen op een 'glaasje kwast met koeke', terwijl Eppinga trots over zijn verzameling vertelde. 
Willem Eppinga was getrouwd met Ali Eppinga - van 't Veen (overleden in 1997). Samen kregen ze acht kinderen en volgden daarna nog vele kleinkinderen. 
Bestuur en leden van Vereniging Het Friese Tuigpaard wensen de familie Eppinga veel sterkte toe met het verlies van Willem Eppinga.

In 2011 konden ringsteekleden van onze vereniging op bezoek bij Eppinga in zijn museum. Een dag om nooit te vergeten.....!
Willem Eppinga vertelt vol passie over al het moois wat hij heeft verzameld!
 

Geplaatst: Don 15-10-2020Terug naar overzicht