"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Nieuwe voorzitter stelt zich voor


Per 10 september mag ik in de rol van voorzitter input geven aan Vereniging Het Friese Tuigpaard.
 
Zoals ik tijdens de vergadering al aangaf ben ik gek op paarden en dan vooral zeer gefascineerd door hun bewegingen. Ik ben opgegroeid met KWPN’ers, met name voor de dressuur en daarna bijgeschoold naar de Friese paarden.
 
Het Friese paard brengt emotie met zich mee, getuige de eerste zin op de site van het KFPS: ‘Daar staat ze. Het Friese paard. Fier. Sterk. Intelligent. Tikkeltje verheven. Alsof ze zich bewust is van de eeuwen die haar voorouders hebben afgelegd. Alsof ze zich bewust is van de plek die ze inneemt in zovele harten.’
 
Die emotie mag ik zelf dagelijks ervaren als ik werk met de paarden van Jelle en mij. Altijd weer power en inzet, altijd klaar om aan te pakken in het werk. Heerlijk.
 
Maar het Friese paard is ook kwetsbaar, ook dat ervaar ik dagelijks in mijn werk als dierenfysiotherapeut, trainer en instructeur. Daar heb ik echt aan moeten wennen, de snelheid van ontwikkeling en de belastbaarheid. Soms groeit en gaat een paard sneller vooruit als je een training overslaat.
 
Met de recente ontwikkelingen rondom de vereniging samen met de VERT en VHN en de SAS als overkoepelend orgaan is er nog veel te doen op het gebied van procedures, afspraken en gewoonten. Ook speelt het dierenwelzijn een belangrijke rol om de sport überhaupt geaccepteerd te houden in de maatschappij.
 
Graag wil ik een bijdrage leveren aan het ‘door’ontwikkelen van de aangespannen sport met Friese paarden en deze discipline samen met het ringsteken als Nederlands/Fries cultureel gebruik zichtbaar maken en houden voor het publiek om hen zo te laten genieten van deze nostalgie. En dit dan vooral op een voor het paard verantwoorde wijze.
 

Mechteld van der Kooi-Jonker
 

Geplaatst: Vrij 24-09-2021Terug naar overzicht