"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Groots paardenman Frits de Jong overleden


Op dinsdag 2 november 2021 overleed ons lid Frits de Jong uit Tjerkgaast. Een fanatieke rijder die voornamelijk met dekhengsten te zien was op de concoursvelden. Zijn eerste kampioenstitel haalde hij binnen met Reitse 272 in 1988. Ook werd hij met deze hengst vier jaar later kampioen in de ereklasse. Recenter wist hij driemaal op rij met Wierd 409 de ereklasse titel te pakken.
 
Dekhengsten
Frits de Jong had ook de leidsels in handen bij de dekhengsten van o.a. Olof 315, Fetse 349, Gradus 356 en Nanno 372. Met deze hengsten redde hij in het verleden met enige regelmaat het kampioenschap voor dekhengsten. Ook reed Frits veel wedstrijden met Karson, Pieter Paul, Jannes en Marcus.
 
Meerspan
Naast enkelspanrijden was Frits vooral een groot liefhebber van het meerspanrijden. Steevast zorgde hij ervoor dat hij geschikte paarden ter beschikking had om deel te kunnen nemen aan de uitgeschreven rubrieken en meningmaal bestond zijn wedstrijdkoppel dan uit KFPS dekhengsten. Het leverde hem meer dan eens een titel bij de tandems en klavertjes drie op, waaronder in 1999 het klavertje drie kampioenschap met de drie dekhengsten Olof 315, Fetse 349 en Nanno 372. De meest recente meerspantitel veroverde hij in 2015 met een vierspan!
Zijn fanatieke drive voor het meerspanrijden probeerde hij ook over te brengen op andere liefhebbers en menig avond stond hij in maneges zijn kennis en ervaringen te delen met andere paardensportliefhebbers.
 
Verenigingsmens
Frits de Jong, melkveehouder in Tjerkgaast begon ook zijn eigen dekstation “Spannenburg”, waar verschillende hengsten een box mochten bezetten. De koeien en paarden speelden in het gezin van ‘de Jong’ en rode draad door diens leven, want niet alleen Frits was een liefhebber, ook zijn gezin verkoos ofwel de paarden ofwel de koeien.
Frits de Jong, een echte verenigingsman, was in de paardensport van verschillende markten thuis en was naast fervent beoefenaar ook regelmatig instructeur. Als beoefenaar heeft hij in diverse hoedanigheden de leidsels in handen gehad; onder het zadel, in de marathon, in de tuigsport, maar soms ook met de arrenslee of tijdens ringsteekwedstrijden. Diverse besturen van verschillende verenigingen, waaronder PSV De Oorsprong en de Fryske Quadrille hebben het voorrecht gehad de markante Frits als voorzitter in het midden te mogen hebben. De liefde voor het (Friese) paard heeft hij op deze wijze tot volste uiting kunnen uitdragen en overbrengen op anderen. 

Ridder
Zijn vele positieve uitdragingen en inspanningen hebben er toe bijgedragen dat hij op de hengstenkeuring van 2020, tot zijn allergrootste verrassing, de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst mocht nemen, terwijl hij twee jaar eerder al de zilveren KFPS speld mocht ontvangen. 
 
De paardenwereld verliest in Frits de Jong een gedreven, enthousiaste en iconische liefhebber.
Veel sterkte gewenst voor zijn vrouw Rinske, zijn kinderen en kleinkinderen en een ieder die Frits dierbaar was. Frits mocht 77 jaar worden!
 

Frits de Jong met Pieter Paul op het stratenconcours in Workum (Foto: Johanna Faber)
 

Geplaatst: Woe 03-11-2021Terug naar overzicht