"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Hieke en Caesar winnen in Sonnega


Op de valreep van het jaar 2022 reden de tuigpaardrijders nog vlot hun derde selectiewedstrijd in de strijd om de Horses2fly/KFPS indoor tuigcompetitie. Het griepvirus velde echter een aantal deelnemers waardoor de uiteindelijke startlijst enigszins slonk. Maar de kwaliteit was er zeker niet minder om.

Meest compleet

De eerste rubriek omvatte een samenvoeging van de Young Riders rubriek en de 4-, 5-, en 6-jarige merries. De wedstrijd werd glansrijk gewonnen door de alsmaar opnieuw verheven dravende Hieke fan Bokkum (Eise 489) met Lubbert van Oene aan de leidsels. De merrie gaf het meest complete beeld weer, met een mooie oprichting, goed voorbeengebruik en een keurig achterbeen. Voor het mooi zou ze nog iets vriendelijker in haar orenspel mogen zijn.

Hieke fan Bokkum (Eise 489) met Lubbert van Oene. (Foto: Johanna Faber)

Tweede plaats in debuut

De tweede plaats in deze eerste rubriek werd ingenomen door de debuterende combinatie gevormd door de jonge Harm Hamstra achter bijna tienjarige Kroon AA-merrie Silke fan Teakesyl (Maurits 437). De merrie liep als eens eerder mee in de indoortuigcompetitie en mocht Harm Hamstra nu verder helpen. De merrie raakte in de loop van de wedstrijd steeds meer onder de indruk van de entourage en bouwde wat spanning op. Desalniettemin hield ze wel front. Lieke Lueks stuurde de onlangs op afstammelingen goedgekeurde Rommert 498 naar een hele keurige derde plaats. Rommert 498 was over de benen heel sterk maar mistte iets front. Jelte Hoekstra werd vierde met GPD Ward en Albert Lueks volgde daarna met Cecilia von Greifenstolz.

Valt wat te halen

Bij de hengsten/ruinen viel er nog wat te halen. Een aantal combinaties waren beslist nog niet zeker van een finaleplaats. Daar moest nog flink voor gestreden worden. De kwaliteitsvolle rubriek werd uiteindelijk met ‘slechts’ vier kandidaten verreden, maar was een lust om naar te kijken. Sybren Minkema had in Fryso’s Caesar (Mees 497) de uiteindelijke winnaar. De juryleden spraken positief over zijn front, ruime voorbeen en actievolle achterbeen. Een tweede plaats en daarmee ook verzekerd van een finaleplek tijdens de hengstenkeuring pakte Nico Calis jr met Gunner Jede (Markus 491). De hengst had ietsje stellingproblemen, maar was over de benen sterk. Falko VDK (Tsjalle 454) liet in handen van Jelle van der Kooi de meeste gedragenheid zien, maar bleef steken op een derde plaats, nog voor Augustinus Hoekstra met de imponerende, maar iets te vaak uit balans zijnde GPD Fokke (Nane 492).

Fryso's Caesar (Mees 497) met Sybren Minkema. (Foto: Johanna Faber)

Geplaatst: Zat 31-12-2022Terug naar overzicht