"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Tuigseizoen weer van startHendrik fan 'e Ridderdijk (Alwin 469) met Age Okkema. Winnaar nieuwelingenrubriek. Foto: Geert Bouius.
 
Na een paar maanden rust begint het tuigseizoen voorzichtig weer op te starten. Op zaterdag 15 april j.l. reden een aantal combinaties op de jubilerende Noordelijke Tuigpaardendag in Exloo. Er werden vijf rubrieken verreden.
 

Beloftevolle talenten

In de rubriek voor nieuwe paarden wist Age Okkema de winst naar zich toe te trekken. Hij reed Hendrik fan 'e Ridderdijk (Alwin 469) van de familie Duiven uit Hartwerd. In 2022 liep Hendrik nog een poosje mee in het Centraal Onderzoek. Deze verliet hij echter weer. Hij mag zich in 2023 weer melden bij de voorrijdagen. Zijn tuigdebuut was sterk. "Een constante verrichting met veel power. De combinatie toonde een goed totaalbeeld" zo luidde het jurycommentaar van Harry de Jong, Ester Reen en Ilse Niesing. Leendert Veerman presenteerde Dean fan Wettersicht (Jouwe 485) van Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen. Dean maakte vorig jaar al furore als model voor de Friesian Horse Kalender van initatief-neemster Sabien Zwaga. Dean werd tweede in de wedstrijd, nog net voor GPD Fokke (Nane 492) met Augustinus Hoekstra aan de leidsels.

Rustig gereden

Falko VDK (Tsjalle 454) met Jelle van der Kooi werd de winnaar van de limietklasse. "Goed vierkant, nette verrichting, rustig gereden, goede cadans", de steekwoorden voor de presentatie van de winnaar. Stal de Merskens Dedmer (Nane 492), vorig jaar winnaar van de KFPS nieuwelingencompetitie, werd tweede in handen van Age Okkema. Ook deze hengst mag in 2023 naar de voorrijdagen. In beweging evenaarde Dedmer beslist de prestatie van Falko VDK. In hoofd/halshouding en front mistte hij nog ietsje constantheid. Albert Minkema met Epke van de Lits, eveneens een nakomeling van Nane 492, werd derde.
 

Kleinere rubrieken

De open klasse en de damesklasse waren ietsje minder groot bezet. Durk (Tsjalle 454) in handen van Wiesje van der Woude had behoorlijk wat beweging en power in huis en walste met een goed gebruik van het spronggewricht naar de koppositie in de open klasse. GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra werd hier tweede. In de damesklasse zegevierde Mechteld van der Kooi met Tjitte VDK (Andries 415). "Goed front, goede constante wedstrijd en goede instelling" zo zei de jury. Anneke van der Staal reed haar eigen GPD Fokke (Nane 492) naar een nette tweede plaats.
 

Durk (Tsjalle 454) met Wiesje van der Woude, winnaar van de open klasse. Foto: Geert Bouius.

 

Veel gelijkheid

De rubriek tweespannen werd een overwinning voor Jan Eppinga met zijn eigen Durk (Tsjalle 454) en Wietse (Thorben 466). Meteen vanaf de start lieten ze de meeste eenheid zien, maar nog wel een tikkeltje vlug in beweging, zo oordeelde de jury. Falko VDK en Fryso VDK (Nane 492) met Jelle van der Kooi werden netjes tweede nog voor Meine Woudstra met de beide Norbert 444-zonen Wabe en Beant, die vooral in regelmaat goed scoorden.
 
 
Bekijk de volledige uitslag van deze wedstrijd hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Geplaatst: Maa 17-04-2023Terug naar overzicht