"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Overlijden Jelke Wierstra en Jan Bosma


Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat een tweetal oud-leden van onze vereniging zijn overleden. Twee oud-rijders die op nationaal niveau bijzonder sterk hebben meegedraaid in de top en vele jaren een vast gezicht waren op de concoursvelden. Bestuur en leden van Vereniging Het Friese Tuigpaard wensen de familie, vrienden en kenissen van beide overleden personen heel veel sterkte toe.


JAN BOSMA (1940-2023)
 

Op 4 mei 2023 overleed Jan Epke Bosma uit Sint Nicolaasga. Hij mocht bijna 83 jaar worden. Jan is geboren op 12 mei 1940 als negende kind uit een gezin van dertien kinderen. Hij zag het levenslicht op de boerderij aan de Gaastweg in Sint Nicolaasga, ging naar de Landbouwschool en werd uiteindelijk monteur van melkmachines. Later nam hij het melkmachinebedrijf over en breidde hij het vervolgens later nog uit met Bosma Groene Vakzaak en Flowerly. De humoristische Jan en het bedrijf waren in de verre omtrek een bekend fenomeen geworden. Hij trouwde in 1966 met Alie Boonstra en samen kregen ze dochter Susan en zoon Ronald. Ook kwamen er daarna kleinkinderen.
Noem je Jan Bosma, dan noem je ook Erma en Ordina. Met deze beide merries maakte hij de meeste furore in de tuigpaardensport. Erma (Reitse 272 x Ritske 202) is Model en Preferent geworden en haalde als enige merrie in de geschiedenis alle verschillende discipline tuigtitels. In 1989 won ze de nieuwelingencompetitie voor de sjees (waar de Jan Timmermedaille aan gelieerd is). Daarna vlogen de successen haar om de oren. In 1990 fokmerriekampioen (en daarna nogmaals in 1994, 1995 en 1996). Kampioen in tweespan werd ze met dochter Ordina B (Djurre 284 x Reitse 272) in de jaren 1991, 1993, 1994, 1997 en 1998. De ereklasse won ze 1995, de damesklasse, gereden door Jan’s vaste rechterhand Janke Steenbeek in 1996. Kampioen tandem volgde in 1996 en tot slot werd ze in 1998 kampioen klavertje drie. Een unieke prestatie!
Vele jaren was Jan Bosma een vaste deelnemer op de concoursvelden en nam Janke Steenbeek vaak de leidsels in handen in de damesrubrieken.
 
Zo moeder, zo dochter
Erma’s bekendste dochter Ordina B. deed niet veel onder van moeders qua tuigprestaties. In de fokkerij (stam 133)  was Ordina ietsje minder succesvol qua predicaten. Toch staat Ordina wel te boek als moeder van KFPS stamboekhengst Fetse 349 (Feitse 349) die Jan Bosma in 1993 fokte en die later in handen van goede vriend Frits de Jong furore maakte. Maar Fetse 349 is niet de enige stamboekhengst die Bosma fokte, ook Obe 314 komt uit zijn fokkerij. Obe 314 is een zoon van Diete-Susan (Oege 267) en deze merrie is net als Erma een dochter van Heabel (Ritske 202). De fokkerij van Bosma is allemaal begonnen met deze Heabel. Naast Diete-Susan en Erma bracht Heabel nog stermerrie Jellien (Reitse 272) en ruin Libbe (Wypke 277). Deze ruin liep nog lange tijd mee in een vierspan van de Brabantse menner Verhoeven.
Goede nafok
De fokkerstak van Jan Bosma uit stam 133 werd een succesvolle. De nafok van Heabel deed het erg goed. Niet alleen met Erma en Ordina, maar zeker ook met de fokkerij van halfzus Diete-Susan die ook moeder is van de allround inzetbare ruin Karson (Reitse 272) die in handen van Frits de Jong overal was. Ook dochter Ester B. (Reitse 272) Pref. zorgde voor een bloeiende en succesvol verder groeiende tak van de fokkerij. Bekend is ook ereklasse tuigpaard regionaal Ime T.D. (Reitse 272) van Harry Tubben die Diete-Susan later kocht en er ook succesvol mee verder fokte. Jan Bosma fokte onder meer ook: Alies B. Kroon AA, Jerrie B. (Ulbert 390) kampioen fokmerries, Yeske B. (Michiel 442) Sport, Tebby B. (Onne 376) Sport, Trema B. (Feitse 293) Pref en Prest en Wia B. (Fetse 349) Pref.
Bekendheid
Niet alleen was Jan Bosma bekend van de tuigconcoursen, maar ook van de schaatshuldigingen op Thialf in Heerenveen. Vele jaren achtereen reed hij samen met collega-rijder Meint Postma de schaatskampioenen rond in een volgepakte ijshal op de geleende arrenslee van Theun Duhoux uit Oudemirdum. Daarnaast was Jan een heel actief lid bij PSV De Oorsprong en deed hij ook wel mee aan ringsteekwedstrijden.
Helaas kreeg Jan een aantal jaren geleden de diagnose dementie en werd hij nog een poos liefdevol verzorgd op de Cornelia Hoeve in Eastergea alwaar hij begin mei overleed.
 

 

JELKE WIERSTRA (1934-2023)

 
Zeg je Jelke Wierstra, dan zeg je automatisch Pander! Een bijna onlosmakelijke combinatie. Ook Jelke Wierstra was in de jaren ’90 een vast gezicht op de concoursvelden. Met Pander (Feitse 293) uit stam 15 (moeder Bonne-Amie) begon zijn tuigsucces met winst in de nieuwelingenrubriek in 1992. Ook Panders volle broer Rykele kwam mee op de tuigconcoursen. De twee vormden jarenlang een koppel in tweespan en tandem. In de beginjaren werden er nog niet zoveel top drie klasseringen als duo behaald, maar in 1998 in Opmeer, werd Jelke Wierstra toch een keertje kampioen tandem met deze beide cracks. In handen van Leidy Kraayenbrink werd Pander in 1997, 2001 en 2002 kampioen in de damesklasse en ook wisten ze eens winnaar van de Prijs der Besten te worden.
Terschelling
Jelke Wierstra is geboren in 1934 in Marrum. Later woonde hij in Ferwert en was samen met partner Antje Hellinga en samen kregen ze dochter Minke. Later kwamen er ook kleinkinderen. Antje overleed al jong. Jelke had samen met zijn broer Johannes een loonbedrijf. Zijn broer verongelukte en Jelke stopte met het loonbedrijf. Hij was een actief lid bij de Fryske Quadrille en in die hoedanigheid reisde men eens samen naar Terschelling voor de viering van de opening van de manege op het eiland. Aldaar ontmoette hij Martien Zorgdrager met wie hij daarna verder ging. Eerst in Ferwert en later op Terschelling.
Wisselend Tij
Samen met Martien legde Jelke Wierstra zich ook toe op de fokkerij. Eerst met een merrie die veel goede 1e premie veulens gaf, maar waar ze op latere leeftijd toch steeds net niet ster mee konden worden. De merrie Allyn (Feitse 293) werd aangekocht en met deze merrie uit stam 60 lukte het beter. Ze gebruikten de stalnaam “van ’t Wisselend Tij. Uit Allyn komt bijvoorbeeld de Kroon AA merrie Akke van ’t Wisselend Tij (Harmen 424).
Martien Zorgdrager is ook nog een poos KFPS-jurylid geweest. Zij overleed in oktober 2022. Jelke moest toen nog een poosje alleen verder maar was ook al jaren wat aan het inleveren qua gezondheid. Hij overleed onlangs op 9 april 2023.

Geplaatst: Vrij 12-05-2023Terug naar overzicht