"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


Oud bestuurslid Gorrit Kuipers overleden


Op 16 november 2023 overleed ons oud-bestuurslid Gorrit Kuipers. 
Van 1976 tot en met 1985 zat hij in het bestuur, wat toen onder leiding van A.K.W. Douma werd bestuurd. Naast bestuurslid was Gorrit Kuipers zelf ook jarenlang een actieve rijder. Hij begon als 19-jarige jongen met de merries Wia en Albina, beide dochters van Eelke 183. Ook diens moeder Marta (Stoffel 157) kwam mee. Daar waar vader Haintje Kuipers in de tuigsport nog actief was met de Friezen voor een tilbury, startte Gorrit met een hele nieuwe sjees. Dit maakte ook de weg vrij voor het rijden met dubbelspan en dat ging hem heel goed af. In 1971 werd hij voor de eerste maal kampioen tweespannen op het concours in Rijs. Hij had toen Corri (Ritske 202) en Aef (Eelke 183) voor de sjees. In de jaren 1974 en 1975 werd hij nogmaals tweespankampioen maar toen met Corri en Syke (Gabe 221). 
Jurylid
Nadat het werk op de boerderij teveel tijd van Gorrit eiste, besloot hij in 1981 te stoppen met tuigen. Hij werd echter nog wel KNHS-jurylid en heeft in die hoedanigheid ontzettend veel tuigrubrieken mogen jureren. Gorrit was een liefhebber van sportpaarden. Hij hield van de echte vuurvreters. Naast jurylid in de tuigsport heeft Gorrit een behoorlijke staat van dienst gehad bij het KFPS waar hij maar liefst 50 jaar jurylid is geweest en de transformatie van landbouwpaard naar sportpaard meemaakte. Naast zijn bestuurswerk bij onze vereniging heeft Gorrit ook in het bestuur van fokvereniging It Fryske Hynder gezeten als secretaris en was hij ook een aantal jaren voorzitter van de Bond van Hengstenhouders. 
Wij wensen Sjoerdje, de kinderen, kleinkinderen en een ieder die hem dierbaar was veel sterkte toe. 

18-09-2021:
Gorrit Kuipers nog eenmaal achter een span paarden. Op de Centrale Keuring werd hij gehuldigd door het KFPS en kreeg een zilveren speld voor zijn lange verdiensten als KFPS-jurylid. Feike Holtrop begeleidde de ereronde waarbij hij de leidsels hier even uit handen gaf aan de oud-meervoudig tweespankampioen. Foto: Johanna Faber


Geplaatst: Maa 20-11-2023Terug naar overzicht