"Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd"

Nieuws


LvV Jaap van der Meulen overleden




Op zondag 14 april 2024 overleed ons Lid van Verdienste Jaap van der Meulen op 61-jarige leeftijd. Voor Vereniging Het Friese Tuigpaard is Jaap van hele grote betekenis geweest. 'Grutte Jaap' zorgde samen met voorzitter en diens goede vriend A.K.W. Douma voor een sterke opbouw van onze vereniging. De positie van het Friese Tuigpaard werd door dit duo goed verankerd in de tuigpaardensport. Jaap waakte als secretaris/penningmeester, wat hij was tussen 1989 en 2000, voor een gedegen en stabiele financiele situatie van onze rijdersvereniging. Mede door het oprichten van de ir. G.J.A. Bouma-stichting werden resultaten uit positieve jaren veilig gesteld. 
Lid van Verdienste
Op 18 februari 2000 zat de bestuurstermijn van voorzitter A.K.W. Douma erop. De immer enthousiaste Douma had toen 25 jaar aan het roer van de vereniging gestaan en werd op de algemene ledenvergadering benoemd tot erelid van VFT. Ook Jaap van der Meulen verliet gelijktijdig met Douma, (vroegtijdig) het bestuur. Op deze avond werd ook Jaap in het zonnetje gezet en gaf de gehele vereniging sterke blijk van waardering voor al het goede werk van Jaap, door hem Lid van Verdienste te maken. 

Actief op vele vlakken
Jaap van der Meulen was een persoon die krachtig en zakelijk te werk ging, maar altijd met een flinke slag humor. Zijn activiteiten bleven beslist niet alleen bij het besturen van onze vereniging, maar lagen bijvoorbeeld ook bij de fokkerij. Hij zette zich onder meer in voor fokvereniging It Fryske Greidhynder, was ruim dertig jaar ook betrokken bij het KFPS op veler verschillende wijzen, waaronder de moeilijke jaren binnen het KFPS waarbij faillisement dreigde. Ook voor de KNHS was Jaap actief. Zo was hij onder meer jarenlang verantwoordelijk voor het gedegen aantrekken en opleiden van juryleden voor de aangespannen sport, was hij op menig concours KNHS-vertegenwoordiger en nam hij deel aan de ledenraad en het forum voor aangespannen sport. Bij paardensportvereniging De Oorsprong in Sint Nicolaasga gaf hij samen met Jelle de Vries jarenlang menlessen aan beginners, maar ook gevordenen. Bij de Friese ballonfeesten in Joure was Jaap doorgaans mede verantwoordelijk voor de inhoud van het paardenprogramma. Zo werd daar onder meer een recordpoging meerspanrijden verreden. Jaap was tevens taxateur en adviseur en runde daarnaast het edelmetaalbedrijf wat hij van zijn vader overnam en voortzette. 
2005 succesjaar
Vanuit zijn eigen Stoeterij Bommelsteijn kwamen er regelmatig talentvolle paarden op keuringen of in de sport. Zo werd het jaar 2005 voor Stoeterij Bommelsteijn een wel heel bijzonder jaar in de aangespannen sport. Rijder Alfons van Proosdy reed in dat jaar Bommelsteyns Onne 376 naar winst in het kampioenschap dekhengsten en de ereklasse voor de sjees. Maar werd Onne 376 ook kampioen klavertje drie met Marko en Martin erbij en pakte de dekhengst tevens de tandemtitel met Marko en werden Martin en Marko samen nog kampioen tweespan. 
Jaap had een goed oog voor kwaliteit en dat leidde menigmaal tot goede aankopen of eigen fokproducten. Modelmerries Valentina fan 'e Ridderdijk en Sanne T.T zijn daar voorbeelden van, maar ook Swaen fan 'e Miedepleats en eigen fokproduct Hadewich fan Bommelsteyn. Ook in het dekhengstenbestand van het KFPS heeft Jaap namens Stoeterij Bommelsteijn bij verschillende hengsten mogen meedoen als eigenaar.

Teruggetrokken
De laatste jaren ging het met de gezondheid bergafwaarts en steeds minder vaak was Jaap te vinden op evenementen. In het laatste jaar was het bijna geheel niet meer mogelijk erop uit te gaan en werd zijn wereldje steeds kleiner en de gezondheid slechter. Op 14 april 2024 is hij gestorven. 

Het bestuur en de leden van Vereniging Het Friese Tuigpaard wensen de familie en alle andere naasten heel veel sterkte toe met dit grote verlies.
 

Geplaatst: Din 16-04-2024



Terug naar overzicht